donderdag 30 augustus 2007

Kindertaal!

Lieve lezers,

Geduld wordt vaak beloond. Soms met de geboorte van een kind, soms met het recht om een opera uit te voeren of met de aankondiging dat Ça Ira in Nederland doorgaat.
Heeft dat nu ècht zo lang geduurd, of lijkt dat maar zo? Wachten duurt gewoon lang!
Vandaag geef ik met veel plezier het woord aan Veerle.
Haar mail heeft er uiteindelijk toe bijgedragen dat Ça Ira in Nederland uitgevoerd kan worden.

Op Bevrijdingsdag 5 mei 2008 zullen ruim 2100 mensen kunnen luisteren naar die prachtige muziek van Roger Waters. Unieke muziek. Zijn muziek op een bijzonder verhaal.
Op de vraag van de VARA, of Veerle in haar eigen woorden wilde mailen, waarover Ça Ira gaat, schreef zij:

Het begint in 1765. De jonge prinses Madame Antoine, die later koningin wordt, droomt over hoe goed ze het zal hebben als ze koningin is. Ze denkt niet meer aan de arme mensen in het land.
Eerlijke Vogel zegt dat ze niet zo moet opscheppen. Jij denkt ook alleen maar aan jezelf!
Ze stuurt hem meteen weg. Eerlijke Vogel wordt priester. Hij vertelt over een andere manier van leven. Later spelen de Spreekstalmeester en de Onruststoker ook mee. En de stem van de Vrijheid.
In 1789 is er veel onrust in Frankrijk. Het geld van de ministers is bijna op. En weet je wat ze doen? De regering probeert meer geld te verdienen, door de arme mensen nog meer belasting te laten betalen. De rijke mensen hebben eten, de arme mensen hebben honger.
Ze worden boos en dan is het oorlog. De koning en koningin vluchten, worden verraden, gevangen en onthoofd. Zo ging dat toen. Maar door de Revolutie komt het allemaal weer goed en krijgen de arme mensen eindelijk eten.

Eerlijk gezegd heb ik daar geen woord meer aan toe te voegen.
Er is toch hoop als we er niet vanzelfsprekend vanuit gaan dat we in vrijheid leven? Dat er een ‘andere wereld’ is waar dat niet zo is?
Veerle groeit op in vrijheid en vindt dat vanzelfsprekend. Sinds Ça Ira in huis klinkt en de nieuwsbrief van War Child ‘Peace of Paper’ op tafel ligt, heeft ze weet van het leven van oorlogskinderen.

Vier Bevrijdingsdag 5 mei 2008 met Ça Ira for War Child!

Uit de nieuwsbrief van mei 2007:

Vrijheid maak je met elkaar! Laten we samen stil blìjven staan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. War Child brengt kinderen in oorlogsgebieden bij elkaar zodat zij samen kunnen werken aan vrijheid en vrede. Muziek is daarbij erg belangrijk, een zeer geschikt middel om emoties mee te uiten. Het brengt kinderen samen, ongeacht religie of afkomst.

Kindertaal?? Grotemensentaal!!

Ik proost graag op het World Forum Theater. Op een bonte mengeling van kinderen en volwassenen, die op 5 mei 2008 komen luisteren naar Ça Ira for War Child.

Cheers!

Joke

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik ben heel blij dat het nu vaststaat dat de opvoering doorgaat!
Veerle, je hebt het heel mooi geschreven. Ik werk iedere dag met arme mensen die in Nederland wonen.
Mensen die uit andere landen zijn gevlucht.
En daardoor soms een beetje gek zijn geworden. Gelukkig zijn er mensen zoals jij en je moeder.
En Roger Waters die al deze dingen zo goed kan verwoorden in tekst en muziek
groetjes van Astrid