woensdag 23 april 2008

PR2

Dank je, Hans!

Open mail aan verslaggever Jochem Geerdink, METRO-nieuws:

Beste Jochem,

Toeval? Vanwege het fileleed niet met de auto gaan, maar met de trein en dan een METRO in handen krijgen? En in die METRO een interview lezen over Roger Waters? Mijn hart sloeg een slag over, toen ik op de voorpagina las: Roger Waters bezig aan zijn laatste trucje.
Weet je, op datzelfde moment was ik op weg naar Den Haag. Om daar de proefdrukken te kontroleren van de t-shirts voor Kinderkoor 'de Kickers'. Voor 35 kinderen die al maanden hard hebben gewerkt aan muziek van Roger Waters.
Ken je Ça Ira? Van Roger Waters' hand. De nog in leven zijnde componist van de opera 'Ça Ira. There is Hope' komt op 11 mei naar Nederland en zegt niets over de West-Europese première van ditzelfde stuk. Hoe kan dat?

Op Bevrijdingsdag 5 mei wordt zìjn opera, een geniaal stuk muziek waar hij 15 jaar aan heeft gewerkt, ook één maal uitgevoerd. In het World Forum Theater in Den Haag.
Op 12 mei 2007 heb ik uit zijn hand de partituren èn de rechten gekregen om de opera één keer uit te voeren. Het is bijna zover. Vavavond heeft de eerste orkestrepetitie plaatsgevonden met het Tilburgs Begeleidingsorkest en het Nederlands Concertkoor. In Tilburg. Het dak ging eraf.

Wat begon als een droom, krijgt op 5 mei gestalte. En niet zomaar. Inmiddels werken er ruim 225 mensen aan mee. Staan/zitten er ruim 200 musici op het podium, om Roger Waters' opera voor de eerste keer in Nederland tot klinken te brengen. Worden extra dollars, ponden, euro's guldens of wat dan ook gespendeerd om de fans op een andere manier een concert te laten beleven. Ja, mèt belichting, mèt videobeelden, mèt de 132 geluidseffecten die hij in de opera heeft verwerkt, een quadrafonisch Roger Waters-waardige uitvoering. Zo verwoordde de Maestro himself zijn eerste 'Dark Side' in Nederland.

De aankondiging op de voorpagina van METRO vandaag klopt van geen kant.
Roger Waters mag dan bezig zijn aan zijn laatste 'trucje', met de uitvoering van zijn opera Ça Ira begint een heel nieuw Waters-tijdperk. Misschien is de tijd er nog niet rijp voor? Zou best kunnen als je weet wat The Wall teweeg bracht. En misschien weet Roger Waters zèlf niet, hoe groots zijn opera op 5 mei wordt neergezet. Vanwege zijn tour kon hij niet aanwezig zijn.

Ik kon het niet laten je van ons pràchtige project op de hoogte te stellen.
Ik zit nog na te genieten van wat er vanavond al is gepresteerd. A.s. zaterdag, 26 april, komen we voor het eerst TUTTI (da's dus het grote koor, het grote orkest, het kinderkoor, de solisten, geluid, belichting, regisseur), allemaal bij elkaar om Ça Ira in elkaar te passen. Dan nog een generale repetitie op 4 mei, en dan is het ècht zo ver.

Vorig jaar, 12 mei 2007, sprak Roger Waters de gevleugelde woorden: 'Ça Ira in Holland? I couldn't be happier!" 'k Heb het bewijs hiervan op CD staan. Nog even en I couldn't be happier dat mijn droom is uitgekomen. Ik sluit af met de reactie van een fan op onze site vandaag:

PR is zeker belangrijk, hoewel het voor de die-hard Roger Water fans natuurlijk oud nieuws is.
En die komen toch wel :), en anders moeten ze zich schamen om niet naar dit unieke project te komen.


Hierbij nodig ik je van harte uit, Bevrijdingsdag 5 mei 2008, naar het World Forum Theater in Den Haag te komen. Om daar voor die ene keer getuige te zijn van de West-Europese première van Roger Waters opera: 'Ça Ira. There is Hope'.

Vriendelijke groet,

Joke Tuinema
Stichting Ça Ira for War Child

Geen opmerkingen: