zaterdag 12 april 2008

TECH-SPECS!

Tech-specs ...

Ja wel, hoor! Ik heb verstand van noten, mannen, niet van frame, animatie, content, cueing, freeze, typografische beelden die gehold moeten worden, het voorportaal, kortom, tech-specs. Gaat dit over een opera? Het Artistieke Team leeft zich uit! En wat is dat leuk om mee te maken. Kleuren, beelden, ik heb er al eerder over geschreven. Je bent met een opera van Roger Waters niet zomaar klaar.
Concertant of niet. Podium, tribune, orkest, koren, solisten en dirigent, daarin is voorzien. Maar dan … geluidseffecten, videobeelden, belichting, dat hoort er bij die man gewoon bij. Maar we zijn toch met een eenvoudig project begonnen? Mooi niet. Da’s namelijk niet mooi. Bij een concertante uitvoering van de Matthäus Passion verwacht je geen poeha (de eerste die hierbij een enscenering bedenkt, moet nog geboren worden), maar bij Roger Waters wel. Vliegende varkens, ineenstortende muren, gekooide slaven, de bajonet op het geweer, nee, de guillotine laten we thuis. We want to get rid of the Guillotine, remember?!

Jammer, lieve fans. Het medium TV heeft anders beslist. Ik had vandaag van de hoogste toren willen blazen, dat Veerle en ik vanavond opnieuw in Mooi! Weer de Leeuw stralend hadden mogen vertellen over Ça Ira. En dat Karin ten Cate voor het voetlicht de trap af zou komen om iets uit de opera te zingen.
Hoe was het ook al weer vorig jaar? En hoe staat het er nu voor? Gek, de laatste tijd lees ik in onze krant over het doneren van enorme bedragen aan sportclubs en verenigingen. E 60.000,-- eerder deze week, vanmorgen E 300.000,--, geen geringe bedragen, het 1ste niet, het 2e al helemaal niet. Eenvoudig project? Wis en waarachtig, als dit een eenvoudig project is, ga ik op klompen lopen. Het uitvoeren van de hedendaagse nog in leven zijnde componist Roger Waters is alles behalve eenvoudig! Ja, zijn muziek is kenmerk van het ware. Ga er maar aan staan. Wie verzint het om in een opera 132 geluidseffecten weg te zetten? Om een enorme zeggingskracht te creeëren met tekst? Slaapverwekkende aria’s zul je in Ça Ira niet horen. Van iedereen, zangers, orkestmusici, maar zeker ook van de solisten wordt de uiterste concentratie gevraagd. Nee, afgedwongen. Je kunt je niet permitteren even om je heen te kijken of weg te dromen. Dan ben je te laat en heb je de volgende inzet, waar dan ook, vierkant gemist. Vanmiddag hebben het Kinderkoor en het Nederlands Concertkoor de eerste extra repetitie voor de kiezen gehad. Mocht iemand het nog eens in zijn/haar hoofd halen om binnen een jaar een opera uit te voeren … nìet doen!! Tenzij je wilt afvallen of grijs haar wilt hebben.

Ik had het toch over leuk? Ja, ik vind Ça Ira in Holland nog steeds ontzettend leuk! En intensief. En ik ben niet de enige. Zo hier en daar sijpelt de spanning er voelbaar doorheen, waar (nog) niet is …
daar ga ik eens even over schrijven! De zaal is nog niet vol! Dat zou ik dus vanavond ook van de hoogste toren hebben willen blazen. Arrow Rock, Gelredome, Landgraaf, ja, daar loopt Roger Waters over het podium, hè! Maar bij de uitvoering van zijn geesteskind Ça Ira niet. En op een of andere manier resulteert dat in het feit, dat deze bijzondere, unieke en vernieuwende uitvoering niet de volle spotlights krijgt die het verdient! Nog twee uitroeptekens erbij!!! Of toch wel? Er is hoop.

Mochten jullie denken dat Roger Waters de West-Europese première van zijn opera geen warm hart toedraagt, door niet naar Den Haag te komen … mis. Find your voice and make a choice. Hij maakt andere keuzes en zingt zolang hij zijn boodschap kan uitdragen. In Lichtenvoorde, het Gelredome en in Landgraaf. En wij, met Ça Ira for War Child, doen dat in het World Forum Theater.

En reken er maar op, dat die ene keer dat zijn opera in Nederland klinkt, het óók een feest zal zijn om naar te kijken. Zoveel hoofden, zoveel zinnen, maar allemaal met de intentie van Ça Ira in Holland een pràchtige voorstelling te maken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Wie daar op 5 mei 2008 nìet bij is geweest, heeft toch ècht een kans gemist! Nog 22 dagen de kans om erbij te zijn!

Tot ziens!

Joke

Geen opmerkingen: